Az őstermelői igazolvány kiváltásának 6 lépése – 2. rész

Kategória: Kistermelő | 0

Az első részben leírtuk, mi kell ahhoz hogy őstermelő lehess. Az őstermelői igazolvány kiváltása és egy nyugtatömb beszerzése azonban nem elég, hogy kistermelőként feldolgozott növényi eredetű élelmiszert is árusíthass, azaz lekvárt, szörpöt, befőttet, savanyúságot, aszalt gyümölcsöt, szárított fűszereket és hasonlókat. Ehhez további engedélyek szükségesek.

lekvár

 

Ezeknek az engedélyeknek a beszerzésére azért van szükséged, hogy papírod legyen arról, hogy az általad, mint őstermelő által előállított élelmiszer biztonságos. Két dokumentumra lesz szükséged, egy hatósági állatorvosi igazolásra és egészségügyi kiskönyvre. Nem vicc, ahhoz hogy lekvárt árulj, nem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) engedélye kell, hanem a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal által állított hatósági állatorvosi bizonyítvány, más néven kistermelői engedély. Az előbb említett Hivatal egy kormányhivatal, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása alatt áll. Remélem, még nem vesztetted el teljesen a fonalat, de nézzük is pontosan mit kell tenned, hova kell menned.

 

4. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Ahhoz, hogy megkaphasd a hatósági állatorvosi bizonyítványt, először regisztráltatnod kell magad a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH), mert szükség lesz majd az itt kapott regisztrációs számodra . A nyilvántartásba vételhez töltsd ki a G1010-01 jelű nyomtatványt és add le az ügyfélszolgálaton, az igazolást pedig majd postán megkapod.

 

5. Hatósági állatorvos

Legjobb, ha az MVH-tól az utad a Járási Állategészségügyi Élelmiszer-ellenőrző Hivatalba vezet, ahol szintén regisztráltatni kell magad és egy nyomtatványt kitölteni. Ebben a személyes adatokon kívül fel kell tüntetni, hogy milyen élelmiszert tervezel előállítani, mekkora mennyiségben.

Utána egyeztess egy időpontot a hatósági állatorvossal, aki házhoz megy majd és ellenőrzi a konyhádat, hogy alkalmas-e az általad választott tevékenységek végzésére. Sok minden nem kell, de legyen kétmedencés mosogató, ivóvíz minőségű folyó hideg-meleg víz, könnyen tisztítható munkafelületek. Ha mindent rendben talál, és miért ne találna, akkor kiállítja a szükséges igazolást, amit postán kapsz meg a hivataltól. Ne felejtsd el, hogy az igazolást évente meg kell újítani!

 

6. Háziorvos és tüdőszűrő

Élelmiszert csak olyan személy állíthat elő, aki orvosi igazolással rendelkezik arról, hogy egészségi állapota megfelelő. Ezt az igazolást, az egészségügyi kiskönyvet a háziorvos állítja ki. Magát a kiskönyvet nyomtatványboltban kell megvásárolni, majd azzal a háziorvoshoz elmenni. Ő megvizsgál majd, elküld tüdőszűrőre, és elvégez egy bőrgyógyászati vizsgálatot. Nekem nem kért érte pénzt a háziorvosom, de mások szerint ez is pár ezer forint költséggel jár.

 

Az egész engedélyeztetési eljárás biztosan eltart pár hétig, vagy mint nálam, akár néhány hónapig. De ha tudod, mikor hova kell menned, biztosan hamarabb megkapod az engedélyeket. Fontos még, hogy tudd, hogy csak akkor kezdhetsz lekvárt, szörpöt, savanyúságot árulni, ha a hivatalos iratok mind megvannak, a legtöbbet ugyanis magadnál kell tartanod az árusítás helyszínén.

 

Itt olvashatod az első részt:

Az őstermelői igazolvány kiváltásának 6 lépése – 1. rész