Az őstermelői igazolvány kiváltásának 6 lépése – 1. rész

Kategória: Kistermelő | 0

Nemrégiben kiváltottam az őstermelői igazolványt. Utólag visszanézve nem is volt olyan bonyolult. De mit nem adtam volna érte, ha már az elejétől fogva pontosan tudom, hova kell mennem, mikor mit kell hozzá beszereznem! Mennyi felesleges utánajárást megspórolhattam volna magamnak! 

őstermelő friss zöldségekkel

 

Őstermelő és őstermelő között rengeteg különbség van. Először is jó, ha tisztában vagy a különböző fogalmakkal, hogy eldönthesd, Te milyen őstermelő szeretnél lenni. Egyrészt választanod kell, hogy családi vagy egyéni gazdálkodó leszel, kistermelő szeretnél-e lenni vagy sem, és hogy melyik adózási forma felel meg Neked a legjobban. Ebben érdemes egy könyvelő segítségét kérned, vagy olvashatsz róla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Javaslom figyelmedbe a 6. számú információs füzetet, amely a mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályait tartalmazza. Másodsorban el kell döntened, hogy mivel szeretnél foglalkozni, azaz milyen tevékenységi köröket szeretnél felvenni. Az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékét (ÖVTJ) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) weboldalán találod meg, amely segít a megfelelő kódszámok kiválasztásában. Nos ha ezekkel a lépésekkel megvagy, mehetsz a hivatalokba.

 

1. Adóhatóság és falugazdász

Célszerű, hogy ugyanazon a napon keltezzék az őstermelői igazolványodat, mint amikor a NAV-nál adószámot kapsz. A két hivatal közül mindenképpen a NAV-nál kezdd, mert az adószámodra már szükség lesz a falugazdásznál. A falugazdász hivatalok elérhetőségét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján meg tudod nézni.

Amennyiben nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként szeretnél őstermelő lenni, a 15T101-es nyomtatványt kell kitöltened. Ha egyéb jogcímen nincs egészségbiztosításod vagy főfoglalkozású őstermelő szeretnél lenni, akkor szükséged lesz a 15T1041-es adatlapra is.

őstermelői igazolványA falugazdásznál szükség lesz a személyes adataidra beleértve a kapott adószámot is, és a gazdaság adataira, mint például a használt föld helyrajzi száma, nagysága művelési ága. Valamint meg kell adnod a termelésre vonatkozó információkat, hogy miből mennyit tervezel termelni és milyen tevékenységeket végzel majd. A falugazdász kiállítja az őstermelői igazolványt, aminek érvényességi ideje 3 év. Szintén a falugazdásznál kell elintézni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához való tagnyilvántartásba vételt. Itt kapsz sárga csekket is, amin a kamarai tagdíjat, 2000 Ft-ot kell befizetned.

 

2. Könyvelő és nyomtatványbolt

Következő lépésként javaslom, hogy a kapott adószámmal és az őstermelői igazolványoddal menj egy könyvelőhöz. Érdemes olyan könyvelőt választanod, akinek már van tapasztalata mezőgazdasági őstermelők könyvelésében. Rengeteg kérdésedre válaszolni tud majd, akár az árusításra vonatkozóan is. Ahhoz, hogy piacra vihesd az árudat, nyugta- és számlatömböt kell venned egy nyomtatványboltban. Itt szintén kérni fogják az adószámodat.

 

3. Önkormányzat

Mindenki, aki adószámmal rendelkezik, iparűzési adó fizetésére kötelezett. Ezért, miután kiváltottad az őstermelői igazolványt, a helyi polgármesteri hivatalban 15 napon belül be kell jelentkezned. A személyes adataidon, és a fő tevékenységed ÖVTJ kódján kívül meg kell adnod a könyvvezetés módját, és szükség lehet a statisztikai számjeledre is. Ez a KSH-tól az adószámod segítségével az interneten keresztül lekérdezhető, miután az adóhivatal az adataidat továbbította feléjük, viszont ez egy-két hétbe beletelhet. Jobb esetben azonban a polgármesteri hivatal dolgozója is meg tudja ezt mondani Neked.

 

Nos az első résznek ezzel vége. Ám ha nem csak friss zöldséget, gyümölcsöt szeretnél árusítani, hanem feldolgozott élelmiszert is, azaz aszalványokat, szárítmányokat, lekvárt, szörpöt, befőttet, savanyúságot, akkor újabb hivatalokban kell regisztráltatnod magad. Erről szól majd a második rész.

 

Itt olvashatod a második részt:

Az őstermelői igazolvány kiváltásának 6 lépése – 2. rész