Hogyan legyél sikeres új szokások kialakításával? Íme a recept!

Kategória: Egyéb | 0

Mi kell a sikerhez? Mondják, hogy kell hozzá motiváció és szenvedély, önbizalom, kitartó kemény munka és egy adag szerencse. De arról keveset beszélnek, hogy milyen óriási mértékben befolyásolják életünket a jó és a rossz szokásaink.

 

vonuló madarak

 

Jó szokásaink olajozottá teszik a munkát, és automatikusan, szinte gondolkodás nélkül visznek minket sikerre, míg rossz szokásaink örök akadályai lehetnek az előrejutásnak, sőt akár romlásba is dönthetnek minket.

A siker titka

Tűzd ki a rövid- és hosszú távú céljaidat, tervezd meg az oda vezető út lépéseit, aztán alakíts ki napi szokásokat, amelyek segítenek, hogy elérd a céljaidat. Ez bizonyára nem lesz olyan egyszerű, de egyáltalán nem lehetetlen. És mi van a rossz szokásokkal? Rossz szokásaid legyőzésére a legjobb fegyver, ha nem küzdesz ellenük, hanem lecseréled őket egy jó szokásra.

A jó szokások automatikusan segítenek

Feltételezem, a te életed is tele van rutinszerű cselekedetekkel. Amikor reggel elmész otthonról, akkor valószínűleg nem gondolkozol azon, hogy megfésülködje-e. Kézmosás után nem töprengsz azon, hogy elzárd-e a vízcsapot. Ezekről az apró szokásokról nem feledkezel el, nem kell különösebb erőfeszítéseket tenned, hogy eszedbe jussanak, szinte automatikusan elvégzed őket. A jó hír az, hogy ha képes vagy arra, hogy naponta kétszer fogat moss, vagy hogy bezárd a lakásajtót, amikor elmész otthonról, akkor arra is képes leszel, hogy új szokásokat hozz létre magadnak.

Gyorsan célba érhetsz

A jó szokások kialakításához nem feltétlenül kell hosszú idő. Akár pár hét alatt elérheted, hogy hozzászoktasd magad a korán keléshez, ahhoz, hogy minden nap elolvass egy fejezetet egy szakkönyvből, vagy hogy rendszeresen sportolj. Valamivel tovább tarthat, mire kifejlesztesz magadban egy-egy jó tulajdonságot, például a figyelmes hallgatás képességét, a rendszeretetet, vagy hogy megtanulj pontosan érkezni egy találkozóra.

 

jó szokások kialakítása

 

Hogyan alakíts ki új szokásokat?

1. Tűzd ki a célod!

Fogalmazd meg magadnak a célodat, és légy minél konkrétabb! Például ha eldöntötted, hogy ezentúl több nyers zöldséget fogsz enni, akkor válaszold meg a következő kérdéseket:
Mikor szeretnél zöldséget fogyasztani? Mondjuk reggelire és vacsorára.
Milyen formában? Hát szendvics tetejére, salátának vagy leturmixolva.
Hol, mikor és milyen zöldségeket fogsz hozzá vásárolni? Hétvégén, reggel a piacon veszek majd répát, uborkát, kaprot, paradicsomot és retket.

2. Készülj fel a problémákra!

Gondold végig, milyen akadályok várhatnak rád, és előre találd ki, hogyan oldod majd meg a nehézségeket. A példánál maradva:
Mi lesz, ha elfelejtesz bevásárolni? Beállítom az ébresztőórát szombat reggelre, hogy ne felejtsek elmenni a piacra.
Mi teszel, ha nem lesz kedved zöldséget pucolni? Keresek pár receptet, az majd motiválni fog, mert szeretek új dolgokat kipróbálni.

3. Tartsd a szemed a célon!

Írd le a terved, készítsd táblázatot, és akaszd fel egy jól látható helyre. Ha ránézel, egyből eszedbe jut majd, hogy mit is szeretnél elérni.

4. Oszd meg másokkal, mire készülsz!

Meséld el a tervedet másoknak is, vagy írj róla blogot. Megdöbbentő, mennyi erőt tud adni, ha tudod, hogy mások figyelik, sikerül-e véghezvinned elhatározásodat.

5. Lépj a tettek mezejére!

Sokan vannak, akik jók tervezésben, de aztán amikor cselekedniük kell, valahogy az inukba száll a bátorságuk. Te ne kövesd el ezt a hibát! Vezesd, hogy hogyan haladsz a megvalósítással. Minden nap jegyezd fel, hogy sikerült-e elérni az aznapi célodat, és azt is, mennyire volt nehéz megcsinálni.

6. Tarts ki!

Nem gond, ha néha vannak visszaesések. Ez normális. A lényeg, hogy ne add fel, ha nem sikerül egyből! Esetleg segíthet, ha eltervezed, mivel jutalmazod majd meg magad az apró részeredmények után.

 

És ha már rutinból megy a dolog, jöhet a következő jó szokás kialakítása, ugye?