Miért fizessek egy honlapért, ha ingyen is lehet?

Kategória: Honlap | 0

Az interneten rengeteg lehetőség van ingyenes weboldalkészítésre. Nem kell hozzá semmiféle programozói tudás, csak beregisztrálok, kiválasztom a sablonok közül a nekem tetszőt, feltöltöm a szövegeket és a képeket, kiválasztom a számomra fontos funkciókat, és kész, működik a honlapom! Nagyon elégedett vagyok!

 

albérlő vagyok

 

A kérdés, meddig. Ha ugyanis valami ennyire jó, és ingyen van, akkor az mindig gyanús. Ugye te is óvatos vagy? Ne dőlj be egyből az ingyenesség csábításának! Először tájékozódj, azután gondolkodj és csak utána dönts! Amennyiben üzleti célú honlapot szeretnél, semmiképp nem javaslom, hogy ingyenes szolgáltatónál készítsd el. Az díjmentes weboldalak számos esetben megfelelhetnek akkor, ha kezdő blogoló vagy és a hobbidat szeretnéd bemutatni egy weblapon.  Ám ilyenkor sem árt, ha tisztában vagy az ingyen honlap  hátrányaival és veszélyeivel.

 

Az ingyen honlap nem a sajátod

Amikor a weboldaladnak ingyenes szolgáltatót (pl. blog.hu, blogspot.com, wordpress.com)  választasz, az hasonlít arra, mint amikor olcsó szobát veszel ki egy nagy motelban. A szoba kicsi, a falak vékonyak, a szomszédok pedig hangosak. A háznak szabályai vannak, amit be kell tartanod, ráadásul a takarítóknak kulcsuk van a szobádhoz. És ha csődbe megy a motel, téged utcára raknak.

A weboldalad nem a sajátod. Már a domain neved is őket reklámozza: www.azéncégem.ingyentárhely.hu. Nem hangzik túl jól, ugye?

A honlapoddal egy gyűjtő oldalon vagy, egy tucat hasonló témájú weboldal között. Ennek ugyan meglehet az az előnye, hogy hamarabb rátalálnak az olvasók a weblapodra, de nem biztos, hogy minden így szerzett látogatónak örülsz majd. Különösen, ha arra megy el egy csomó energiád, hogy a blogodon a hozzászólásokat moderáld.

mérőszalagA tárhelyszolgáltató korlátozhatja a weboldalad működését, a tárhely méretét. Megszabhatja a kommentelési szabályokat, sőt cenzúrázhatja a tartalmaidat (a törvényi előírásokon túl is). Megtilthatja, hogy fizetett hirdetést helyezz el az oldalon, ő viszont szinte mindig telepakolja a honlapodat reklámokkal. Az idegen reklám nem csak zavaró és a weboldalad megjelenését rontja, de elterelheti a látogatóid figyelmét, és negatív irányba tolhatja a honlapod megítélését is.

Ráadásul a szolgáltató bármikor megszűnhet, amire volt már bizony példa, és akkor elveszik a honlapcímed. Ezzel együtt elveszíted a keresőben elért helyezésed és az oldaladra mutató linkeket is. Sőt, szerencsésnek mondhatod magad, ha a weboldalad fájljait exportálni, azaz menteni tudtad, így maga a weblap nem veszett el.

 

A weboldalon látszik, hogy nem profi

Egy honlap megjelenése árulkodik a tulajdonosáról. A weboldalra látogató érdeklődők ezáltal kapnak képet a cég, a vállalkozás tevékenységéről és igényességéről. Az igényes megjelenés növeli a cég hírnevét, az igénytelenséget tükröző azonban erősen rontja.

Az internetet rendszeresen használók többsége általában hamar kiszúrja, ha egy weboldal ingyenes tárhelyen van. Az ingyenesség azt sugallja nekik, hogy a weboldal gagyi, nem profi, és a látogatók hamar visszariadnak. Következésképp egy valamit is magára adó vállalkozásnak illik pénzt áldozni az internetes megjelenésére.

Vannak már olyan ingyenes honlapszolgáltatók, ahol szép, igényes külsejű weboldalakat lehet összeállítani. Mégis elmondható, hogy általában kevés sablonból választhatsz, reklámok csúfítják el a weblapod, és nem sok lehetőséged van, hogy az oldal szerkezetét meghatározd. Azt pedig, hogy weboldalad igazán egyedi legyen, felejtsd el, ha ingyen honlapot szeretnél!

 

Néha drágább az ingyen weboldal, mint a fizetős

számológépAz üzleti világban ritkán adnak valamit ingyen. Az ingyen honlap sem igazán ingyenes. Lehet, hogy nem kell fizetned a honlap elkészítéséért, mert magad csinálod meg, de biztosan időbe és energiába fog kerülni neked, hogy összerakd. Hozzáértés nélkül pedig nem is olyan könnyű kiigazodni a weblapkészítő funkciók között.

A honlapok éjjel-nappal folyamatosan működő számítógépeken, szervereken helyezkednek el, amelyek energiát fogyasztanak, nem is keveset. A webtárhely működtetése tehát pénzbe kerül. Ha pedig nem te fizetsz érte, akkor valaki más. Az ingyenes tárhelyet biztosító szolgáltatók ezt a bevételt általában reklámokból nyerik. Reklámokból, amelyek a te honlapodon jelennek majd meg. Ha nem szeretnél reklámokat a weboldaladra, akkor általában fizetned kell. Sőt, nem csupán a reklámmentesség, de minden egyéb plusz szolgáltatás (pl. nagyobb tárhely, extra funkciók) pénzbe kerül a szolgáltatóknál.

Az is lehet, hogy a szolgáltatás egyszer csak fizetőssé válik. Ilyesmi az elmúlt években bizony nem egyszer előfordult már. Fizetős lett a például a freeweb.hu, az extra.hu is. Ilyenkor előfordulhat, hogy rosszabbul jársz, mintha az elejétől fogva fizetős szolgáltatást vettél volna igénybe. Ráadásul nem sok választásod van. Ha nem akarod elveszíteni a honlapodat, kénytelen leszel fizetni.

Ingyenes honlappal nehéz a keresőkben jó helyezést elérni, mert korlátozottak a keresőoptimalizálási lehetőségek. Ráadásul a honlap jó eséllyel nem lesz mobilbarát. Márpedig rengeteg potenciális ügyféltől esik el az, aki ezeket nem veszi számításba. Ha pedig gondunk támad a weblapunkkal, sokszor nincs kihez fordulni, mert hiányzik az állandó ügyfélszolgálat.

 

Szóval gondold meg, biztosan megéri?