Minek kell szerepelnie a címkén? – 2. rész

Kategória: Kiadvány, Kistermelő | 0

A legjobb szándék ellenére is számos ponton tévedhetünk az élelmiszerek jelölését illetően. Múlt alkalommal már foglalkoztunk a termék megnevezésével, az összetevőkkel és a mennyiségi jelöléssel kapcsolatos tudnivalókról. Nézzük, minek kell még szerepelnie a címkén.
tökmagolaj címke

 

Szavatossági idő

Az, hogy meddig szavatoljuk az általunk előállított élelmiszer minőségét, csak rajtunk múlik. Mi felelünk a termékért. Természetesen sem túl rövid határidőt, sem irreálisan hosszút nem célszerű megadni.

A dátumot a “Minőségét megőrzi: ” szöveg után kell feltüntetni, a gyorsan romló élelmiszerek esetében pedig a “Fogyasztható:” szöveget kell alkalmazni, ha a minőségmegőrzési idő utáni elfogyasztásuk veszélyes lehet az egészségre. Annak eldöntése, hogy az élelmiszeren a minőségmegőrzési idő vagy a fogyaszthatósági idő lejárati dátumát kell megadni, szintén az élelmiszer előállítójának a felelőssége.

Habár a magyar helyesírással ellentétes, az európai uniós előírások miatt mégis a nap/hónap/év sorrendet kell követnie a dátumnak. Bizonyos esetekben elegendő csak a nap és a hónap, illetve csak a hónap és az év vagy csak az év jelölése. De azzal biztosan nem téveszthetünk, ha mindig kiírjuk mindhárom adatot.

 

Tárolási körülmények

A “Fogyasztható:” szöveg után mindig, a “Minőségét megőrzi:” szöveg után pedig, ha szükséges, meg kell adni a tárolási feltételeket is. Tehát a két információnak követnie kell egymást. Ez azért szükséges, mert a legtöbb élelmiszer csak akkor őrzi meg kellő ideig a minőségét, ha addig megfelelő körülmények között tárolják.

Különösen fontos lehet megadni a tárolási hőmérsékletet, vagy ha egy terméket fénytől védve, száraz helyen kell tárolni.

 

Egyéb információk

Mi a helyzet az allergének jelölésével? Minden élelmiszer-előállítónak, így a kistermelőnek is tájékoztatnia kell a vevőket az élelmiszerben előforduló allergén anyagokról. A  tájékoztatást azonban megteheti szóban is, amennyiben piacon, mogyoróvásárban, alkalmi rendezvényen értékesít, azaz amikor személyesen találkozik a vevővel. Ezenkívül az eladás helyén jól látható módon ki kell helyezni egy írásbeli tájékoztatót is, amelyen a termék neve és a benne található allergén anyagok szerepelnek.

Amennyiben viszont közvetve juttatja el a termékét a fogyasztóhoz, köteles a csomagoláson az allergén anyagokat jelölni. Az allergén nevét olyan szedéssel kell kiemelni, amely egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől. Az allergén anyagok listáját a 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 4. számú mellékletében találod.

Hamarosan, legkésőbb 2016 decemberétől, minden előre csomagolt élelmiszeren a gyártó köteles feltüntetni a tápértékre vonatkozó információkat. Ez a tápértékjelölés azonban nem kötelező a kézműves ill. kistermelői élelmiszerek esetében.

Amit szintén ne felejts el: Fel kell tüntetni a csomagoláson a kistermelő nevét és címét is. Megadható akár a lakcím, akár a gazdaság helyének címe.

 

Megjelenítés, betűméret

Az élelmiszerek csomagolására vonatkozó előírások nem csak azt írják elő, hogy mely információk megadása kötelező, de arra vonatkozóan is van pár szabály, hogy ezeket az információkat hogyan kell megjeleníteni.

Egy látómezőben kell például feltüntetni a termék megnevezését és nettó mennyiségét. Olyan betűméretet kell alkalmazni a legtöbb esetben, hogy az x betű magassága minimum 1,2 mm legyen. Nagyon kicsi csomagolófelület esetében elégséges a 0,9 mm is.

 

Ugye most már nem felejtesz le semmit sem a címkéről?

 

 

Ha kíváncsi vagy, itt olvashatod az első részt:

Minek kell szerepelnie a címkén? – 1. rész

 

Felhasznált irodalom:

  • http://www.elotisza.hu/jogsegely/2012/07/23/kistermeloi-termekek-cimkezese-jelolese
  • http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/0/25/60000/2013%20%20m%C3%A1rcius%2020%20%20VM%20Kov%C3%A1cs%20K%20%20el%C5%91ad%C3%A1s.pdf
  • http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/8/2c/40000/Elelmiszerjeloles_19_2004_komment%C3%A1r.pdf
  • http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/a/73/a0000/allerg%C3%A9n%20jel%C3%B6l%C3%A9s%202014%20%C3%A1pr%2016%20Szegedyn%C3%A9%20Fricz%20%C3%81gnes.pdf
  • http://www.omme.hu/?p=2452